Asianajaja oli esteellinen lojaalisuus- sekä salassapito- ja vaitiolovelvollisuuden nojalla

21.8.2024
Ratkaistu: 2.7.2024, 2. jaosto
Kantelun kohde: Asianajaja
Seuraamus: Varoitus

Asianajaja oli aiemmin avustanut asiakastaan Y:tä tapaamisoikeusasiassa, jossa vastapuolena oli ollut Y:n aiempi entinen puoliso X. Asianajaja oli myöhemmin avustanut Y:n entistä puolisoa E:tä sekä E:n ja Y:n yhteisiä lapsia lähestymiskielto- ja tapaamisoikeusasiassa. Asianajajaa oli moitittu siitä, että tämä oli ollut esteellinen toimimaan E:n avustajana lasta koskevassa asiassa.

Valvontalautakunta totesi, että lapsiin liittyviä tapaamisoikeusasioita voidaan pitää sillä tavalla läheisesti henkilöön liittyvinä ja asiakkaalle merkityksellisinä asioina, että ne tulee ottaa huomioon arvioitaessa asianajajan lojaalisuusvelvollisuutta entistä asiakasta kohtaan. Valvontalautakunta katsoi, että asianajajan olisi tullut lojaliteettivelvollisuutensa nojalla ottaa entisen asiakkaansa Y:n edut ja oikeudet huomioon esteellisyyssäännösten vaikutuksia arvioidessaan ja toimeksiantoa tämän entiseltä puolisolta E:ltä vastaanottaessaan.

Valvontalautakunta katsoi, että asianajaja oli ollut lojaalisuusvelvollisuutensa sekä salassapito- ja vaitiolovelvollisuutensa nojalla esteellinen vastaanottamaan ja hoitamaan E:n toimeksiantoa ja katsoi asianajajan menetelleen hyvän asianajajatavan vastaisesti.

Lue laajempi tapausseloste valvontaratkaisujen hakemistossamme