Avustaja oli julkaissut epäasiallisia blogikirjoituksia

13.6.2022
Ratkaistu: 21.12.2021, 3. jaosto
Kantelun kohde: Luvan saanut oikeudenkäyntiavustaja
Seuraamus: Huomautus

Valtakunnansyyttäjänvirasto kanteli luvan saaneesta oikeudenkäyntiavustajasta, joka oli toiminut kolmen vastaajan puolustajana rikosasiassa. Avustaja oli julkaissut blogikirjoituksia, joissa hän oli käsitellyt muun muassa kyseistä oikeudenkäyntiä.

Avustaja oli nimitellyt todistajia blogissa muun muassa ”nollaksi” ja ”humalassa ihmisiä irtisanovaksi öykkäriksi”. Asianomistajaa avustaja oli kutsunut ”ämmäksi” ja ”hölmöilijäksi” ja väittänyt hänen toimineen ”aivan järkivapaalla”.

Avustajan käyttämät ilmaisut olivat olleet asiattomia ja loukkaavia sekä vähätteleviä, eikä ilmaisujen käyttöä voitu pitää perusteltuna päämiehen edun kannalta ja täyttävän sitä kunniallisuuden vaatimusta, jota luvan saaneilta oikeudenkäyntiavustajilta voidaan edellyttää. Lisäksi todistajat ja asianomistaja olivat saattaneet kokea avustajan kirjoittelun painostavana. Valvontalautakunta totesi, että avustaja oli menetellyt oikeudenkäyntiavustajan velvollisuuksiensa vastaisesti.

Lue laajempi tapausseloste valvontaratkaisujen hakemistossamme